zrzut-ekranu-2022-03-7-o-16.18.42.png

Mały przewodnik po sprzedaży bezpośredniej

W obliczu niepokojów i dramatycznych wydarzeń za wschodnią granicą nasze bezpieczeństwo żywnościowe wydaje się być szczególnie zagrożone. Tak jest, niekoniecznie jednak w najbardziej oczywisty sposób. To prawda, gwałtowne zmiany demograficzne i zatrzymanie niektórych źródeł zaopatrzenia nie wspierają stabilności. Jednak tym, co najbardziej może nam pomóc nie jest paniczne gromadzenie a powrót do prawdziwej współpracy - takiej, w której zarówno rolniczki i rolnicy jak i osoby konsumenckie są zabezpieczone i mogą wpływać na własne zasoby i zobowiązania.

Bierzemy krok wstecz i przyglądamy się różnym modelom sprzedaży bezpośredniej z perspektywy rolników i rolniczek. Przedstawiamy “Mały przewodnik po sprzedaży bezpośredniej dla proekologicznych rolników i rolniczek” wydany przez Kooperatywę “Dobrze” w ramach programu Agro-eko-lab.

Przeczytacie w nim o:

  1. Kooperatywach
  2. Rolnictwie Wspieranym przez Społeczność
  3. Lokalnych targach i bazarach
  4. Sprzedaży przydrożnej
  5. Współpracy z instytucjami i restauracjami 

Publikacja mówi o ekologicznych i społecznych podstawach takich modeli ale też udziela konkretnych rad i przedstawia studium przypadku. Nie zabrakło też kontaktów do funkcjonujących kooperatyw, które mogą służyć inspiracją i wsparciem.

Zapraszamy do lektury!